Olli Kekkonen

Ammattipätevyys muovikortilla

  • Itse ajoin kortin tällä.
    Itse ajoin kortin tällä.

Kohta ovat Suomen tiet taas astetta turvallisemmat. 10.9.2014 astuu voimaan ammattipätevyysvaatimus kaikilta raskaankaluston tavaraliikenteen kuljettajilta, henkilöliikenteessä pätevyysvaatimus astui voimaan jo vuotta aiemmin.

Suoritettujen kuorma-autokorttien määrä on romahtanut 85% ja kaikki vanhat kuljettajatkaan eivät ole kursseja käyneet, jotta saisivat jatkaa vielä kuljetusalalla, he kun eivät kohta enää ole päteviä. 

Ehkä näillä toimilla saadaan Suomeen tehtyä jonkinlainen työvoimapula, jotta voidaan tuoda ulkomailta uusia kuljettajia liikenneturvallisuutta parantamaan? Tai ehkä avataan kabotaasiliikenne ulkomaisille yrittäjille, koska työvoimapula? Samaa aikaa suomalainen istuu kotona tekemättä mitään, koska byrokratia ja erilaiset pätevyysvaatimukset estävät työn vastaanottamisen.

Rekka- tai bussikuskin homma ei kuulosta enää kovin houkuttelevalta, jos alalle aikova nuori joutuukin istumaan koulunpenkillä kolme vuotta, tälle alalle kun on aiemmin yleensä lähdetty sen vuoksi, ettei siellä koulunpenkillä olla jaksettu istua.

Kaiken tämän lisäksi, ammattipätevyyskoulutus vaaditaan monessa sellaisessakin hommassa, joita ei välttämättä edes osata ajatella. Esimerkiksi urheiluseuran bussia ei voi enää ajaa pelkällä bussikortilla vaan se tarvitsee myös pätevyyden. Toki linja-autoa saa ajaa mutta kyydissä ei saa olla kuin samassa taloudessa asuvia perheenjäseniä.  Kaverin muuttoakaan ei saa lähteä tekemään kuorma-autolla, koska kyydissä on vieraan ihmisen tavaraa. Kuka näitä sitten valvoo, onkin toinen asia, kun poliisin resurssejakin pienennetään jatkuvasti. 


Laki koskee muuten myös liikennetraktoria. Mietin onkohan meillä täällä Kotkassa ketään ammattipätevyyden omaavaa traktorikuskia, joka nostaisi minunkin veneeni syksyllä ylös.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Minulla on ammattipätevyyskoulutus suoritettuna ammattiautoiluun. Mutta tämä ammattipätevyyskoulutukseni ei pätevöitä minua ajamaan kuorma-autollani naapurin sohvaa. Onneksi omaani saan sentään kuskata vielä.

Nämä ammattipätevyyskoulutukset ovat vain rahastusautomaatteja. Pätevoituskurssini ensiapuosuudesta kyllä oli hyötyä, tietää olla poissa osaavien tieltä.
Poliisiviranomaisen luento sisälsi transaktioanalyysin perusteita, ei varmasti auennut meille tavallisille taksikuskeille.

Kohta Suomessa ei kukaan saa tehdä yhtään mitään, kun ei ole juuri sitä pätevyyskurssia suoritettuna.
Tervetuloa täysin kädetön yhteiskunta.

Käyttäjän Ollikekkonen kuva
Olli Kekkonen

Myönnän itsekkin, että ensiapukurssi oli jopa hyödyllinen.

Hyvin kuvaavaa näissä kursseissa oli esimerkiksi se, että yksi sanaakaan suomea ymmärtämätön kaveri istui yhdellä kurssilla mukana ja kun jaksoi koko päivän hymyillä niin pääsi toki läpikin.

Toimituksen poiminnat