Olli Kekkonen

Romanivaatetus ja etnisyyden määrittely.

Suomessa on käytössä omituinen järjestelmä, joka takaa romaninaisten kulttuurin mukaisen pukeutumisen vaikka sitten kunnan varoilla. Vielä omituisemman tästä tekee se, että tällainen järjestelmä on käytössä ainoastaan Suomessa. Romanivaatetuksen alkuperäinen tarkoitushan on ollut näyttää kantajansa varallisuus ja 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa romanien hameet ovatkin muuttuneet huomattavasti. Nyt siis sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaan, jos romaninaisella ei ole varaa hankkia kulttuurinsa mukaista vaatetusta, tulee se korvata toimeentulotuen harkinnanvaraisesta osasta ja tehdä hänestä varakkaan näköinen.

Yksi kunta oli sosiaali- ja terveyslautakunnassaan päättänyt olla avustamatta romanivaatetuksessa mutta lääninoikeus palautti asian lautakuntaan. Syyksi oli kirjattu, että romaneilla on oikeus ylläpitää ja kehittää omaa kulttuuriaan ja, että romaninaisen vaatetus on osa romanikulttuuria. 

En käy kieltämään, romanien oikeuksia. Minusta on vain surkuhupaisaa, että romanien oikeus tietynlaiseen pukeutumiseen muuttuukin kunnan velvollisuudeksi.

Lähdinkin törkkimään hieman muurahaispesää ja tein Kotkan sosiaali- ja terveyslautakuntaan oikausupyynnön kyseisen asian kohdalla. Perusteena käytin sitä, että Suomessa ei saa pitää etnistä rekisteriä. Vastauksena sain vain epämääräisen lausunnon siitä, että sosiaali- ja terveysministeriö on näin ohjeistanut ja sen mukaan mennään. Itse etnisen taustan määrittelyyn en saanut vastausta. Mietinkin voiko kunta ohjeistaa työntekijöitänsä määrittelemään sosiaalihuollon asiakkaiden etnisen taustan, vai onko sosiaalihuollossa käytössä etninenrekisteri?

Kunnallisvalitus olisi vielä yksi vaihtoehto, en tiedä sitten. Paikallinen ilmaisjakelulehti sentään sai revittyä otsikon aiheesta - Romaninaisten hame Kekkosen hampaissa. Mielikuvana tuo on kyllä sellainen, että miltei käy hymyilyttämään.

 

Sinänsä hauskan tästä asiasta tekee se, että kun eräs toinen perussuomalainen olisi halunnut ottaa käyttöön etnisen rekisterin niin sitä paheksuttiin. Nyt kun perussuomalaisena olen koittanut sanoa, että etnistä rekisteriä ei saa käyttää niin en saa sille vastakaikua.


Tähän loppuun kysyisin kysymyksen.
Miten muissa kunnissa määritellään romaninaisen hameen, eli kansanpuvun avustus? Käytetäänkö muissakin kunnissa etnisyyttä perusteena ja jos näin on niin löytyykö jostain ohjeita etnisyyden määrittelemiseksi romaneille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Tapio Vehmaskoski

Näyttääpä noilla olevan muitakin "oikeuksia". Jos näet Prisman tai City-marketin invalidipaikkaan pysäköidyn ei invalidin auton tai jopa jalkakivetykselle pysäköidyn lähellä ovea olevan auton niin kysymyksessä on tämän kansanryhmän edustaja.

Hameesta puheenollen, se toimii edelleen tavaran kätkentäpaikkana, joihin kauppaliikkeiden vartijat saati myyjät ei uskalla tehdä tarkastuksia ja jos tekevät niin alkaa huuto ja mekkala, jossa syyllistetään mn. "rasismi" nimikkeellä.

Tällaisiahan ei saa kirjoitella tai yleistää? Se on rasismia. Niin ja löytyy poikkeavaa myös pääväestöstä, mutta pääväestön typeryyksistään kirjoittaminenhan ei ole rasismia?

Uhrautuinen, sietäminen ja häveliäisyys ongelmiin puuttumisessa sehän on suomalaisten "geneettinen yleispiirre".

Pekka Pylkkönen

Aivan sama miksi rasistiksi minut leimataan mutta tuo mielisairas sekoilu on pantava loppumaan. Jos ei farkut riitä niin kulkekoot perse paljaana sitten.

kati sinenmaa

Suomalaiset pitävät kansallispukua ainoastaan juhlissa, kansallispäivänä tai kansallistilaisuuksissa, eli jos kansallispukua pidetään arkenakin, niin silloin ei voida enää puhua kansallispuvusta, vaan se farkkujen korvike.

Tai sitten tietyllä ryhmällä on kansallinen juhlapäivä joka päivä, eli heiltä puuttuu arkipäivät :-(

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Niin, katsos eihän sitä kansallispukua nyt työpäivänä pidetä... ;)

Tiilikainen Juhani

http://www.kansallispuvut.fi/puvut/hame_mp.htm

Tässä on Hämeen kansallispuku, Mahtaakohan minulla olla mahdollisesti oikeus saada sosiaalivirastosta rahoitus tuohon....Taidanpa hakea ja katsoa minkä päätöksen saan.....

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Laitoin suositukseni en niinkään puuttumisena romanien vaateostoksiin omilla tai kunnanvaroilla, vaan kannan otoista mitä saa puhua ja kirjoittaa rasismista ja milloin ne koetaan rasistisina.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Jatkakaa ihmeessä prosessia! On täysin järjetöntä, että Suomessa maksetaan romaninaisille todella ARVOKASTA vaatetusta. Romaniasta tänne tulleilla tuskin vastaavanlaista pukeutumista näkee.
Olen ommellut itselleni kansallispuvun ( en romaaninaisen pukua) ja jo materiaalit maksavat. Romaninaisen kansallispuvun pelkästään materiaalit ovat aivan muuta luokkaa ( kalliimmat).

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei lakkaa kummat kuulumasta, sanoi aikoinaan Kalle Päätalo kirjoissaan.

Todella oudolta tällainen käytäntö vaikuttaa. Kyllä kai esimerkiksi saamelaiset saavat samalla tavalla Lapin puvun kunnalta?

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Ihmettelen miten romaanit pystyvät koskaan sopeutumaan normaalian suomalaiseen tai ns.länsimaiseen kulttuuriin niinkauan kuin he kulkevat, yhteiskunnan varoin kaiken lisäksi, omissa kansalllispuvuissaan.
Muistan erään tapauksen, jossa olin ystäväni vaateliikkeessä ja eräs nuori romaaninainen " kansallispuvussaan " tuli myymään käsitöitään. Ystäväni kieltäytyi ostamasta mitään ja naisen lähdettyä tokaisi ykskantaan: " Jos minä yrittäisin myydä asusteitani kansallispuvussa en saisi yhtään " rättiä " myydyksi. " Hän kiteytti hyvin asian.

Itse olen omin silmin nähnyt miten Helsinginkadun Alkosta tuli romaaninainen puvussaan ja heti ulos päästyään veti hameensa uumenista alkoholipullon. Todella helppo piilopaikka.

Lähinnä ihmettelen, milloin muut etniset ryhmät alkavat vaatia samaa oikeutta hankkia yhteiskunnan varoin etniset vaatteensa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Suomessa on käytössä omituinen järjestelmä, joka takaa romaninaisten kulttuurin mukaisen pukeutumisen vaikka sitten kunnan varoilla"

Perustuuko tämä johonkin osoitettavissa oleviin faktoihin vai onko tämä nyt uusi lastenvaunuhuhu?

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Veikkaanpa, että kirjoituksessa viitataan muutama vuosi sitten pyörineeseen uutiseen.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/58476-hel...

Käyttäjän Ollikekkonen kuva
Olli Kekkonen

Kyseessä on sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistus, jota kunnat käyttävät ohjeena sosiaalitukia myönnettäessä. Kotkassa romaninaisten vaatetukseen myönnetään kahden vuoden välein 400€ tietyin ehdoin. Ongelmana pidän lähinnä etnisyyden määrittelyä.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Eipä taida olla huhu!

Tässä YLE:n tarinaa asiasta jo vuodelta 2011

Imatralla romaninaiset toivovat lisää kaupungin tukea romanivaatetukseen
Yli neljänkymmenen romanitaustaisen naisen allekirjoittamassa kirjeessä toivotaan toimeentulotukeen korotusta.

Romaninaiset toivovat 1300 euron vuosittaista lisää perinteisen vaatetuksen hankkimiseen. Tällä hetkellä Imatra maksaa joka toinen vuosi 350 euron tuen toimeentulotukiasiakkaana olevan romaninaisen vaatetukseen. Tuen määrä vaihtelee eri kunnissa.

Imatralaiset romaninaiset kokevat olevansa eriarvoisessa asemassa esimerkiksi jyväskyläläisiin romaneihin, sillä Jyväskylässä romanihameisiin myönnetään vuosittain 400 euroa. Imatralla maksetaan avustusta vain joka toinen vuosi 350 euroa.

Allekirjoittaneet vetoavat perustuslain 17 §:n 3 momenttiin, jonka mukaan saamelaisilla alkuperäiskansana sekä romaneilla ja muilla ryhmillä on oikeus ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan. Romaninaisen hame maksaa enemmän kuin muiden naisten normaali hamevaatetus. Sen käyttäminen on keskeistä romanikulttuurissa.

Asiaa käsitellään Imatran sosiaali- ja terveyslautakunnassa tänään. Imatran sosiaalijohtajan esityksen mukaan romanivaatetuksen tukea ei ole syytä muutaa.

YLE Etelä-Karjala

Muualla netissä:

Imatran sosiaali- ja terveyslautakunnan esityslista 17.3.2009
Romanien perinnevaatteiden kustannukset Wikipedian mukaan

Esimerkkejä romanivaatteiden hinnoista
- RÖIJY 80 euroa

- ESILIINA 120 euroa

- ROMANIHAME 600 euroa

- VILLATAKKI 150 euroa

- PÖNKKÄ 45 euroa

- VUOSITTAINEN HAMEEN KORJAUS 200 euroa

- ALUSVAATTEET (leveä alushame, paita) 100 euroa

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/03/imatralla_ro...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Vai niin. Jännä.

350€ joka toinen vuosi(tai edes 400€ per vuosi) ei kuulosta kohtuuttomalta kun niihin kertomasi mukaan kuluu huomattavasti enemmän. Mutta jännä silti.

Blogistin avaus antaa kuitenkin kuvan suuremmastakin tuesta. Itseasiassa uskoin hänen väittävän tarvittavat asusteet korvattavan kokonaan. Ainakaan sitä tämä lähde ei näytä vahvistavan.

Mutta hyvä tietää ettei tämä ole ainakaan ihan täysi huhu, pelkästään paisuteltu juttu.

Tapio Vehmaskoski

Jos lisäät romaaninaisen vaatetukseen kaiken irtotavaran, joka on helppo piilottaa hameen alle niin kyllä sille hintaa tulee. Mutta ei mitään sehän on vain perinteiden ylläpitoa. Kyllä ehdottomasti kannattaa tukea. Ei Suomesta Katainenkaan saanut niin köyhää etteikö kannattaisi tukea.

Käyttäjän Ollikekkonen kuva
Olli Kekkonen

Kotkassa romaninaisen vaatetukseen myönnetään 400€ kahden vuoden välein. Halvimmat hameet ovat sitä luokkaa, muita vaatteita ei korvata harkinnanvaraisesta vaan ne kuuluvat perusosaan. Suurimpana ongelmana pidän kuitenkin sitä, kuka määrittelee etnisyyden kun siitä ei saa lain mukaan rekisteriäkään pitää.

Antti Jokinen

En puhuisi mistää perinteisestä kansallispuvuista, kun puhutaan mustalaisten vaatteista. Enemminkin pitäisi puhua mustalaismuodista. 1900-luvun alussa pukeutuivat samanlailla, kuin muutkin ryysyläiset siihen aikaan. Vauraammat tietenkin pukeutuivat hieman koreammin.

Käyttäjän Ollikekkonen kuva
Olli Kekkonen

Romanivaatetuksesta puhuttaessa ei puhuta kansallispuvusta vaan kansanpuvusta tai kansalaispuvusta. Romanivaatteiden historia tosiaan pohjaantuu varallisuuteen, tai sen näyttämiseen, joten siinäkin mielessä "perinteisen" romaniasun rahoittaminen kunnan varoilla on omituista. Vielä omituisempaa on etnisen taustan määritteleminen. Jos poliisi ei saa määritellä etnistä taustaa niin miksi sosiaalityöntekijän pitäisi?

Eero Mattila

Tässä olisi tasa-arvovaltuutetulle tehtävä. Jokaiselle Suomen kansalaiselle kansallispuku kunnnan piikkiin ja jokatoinen vuosi korjausrahaa. Tällä saataisiin myös työtä vaatetusalan ihmisille...
- Kukahan tän nappaa ekana vaaliohjelmaansa?

Mainio alustus, joka kertoo paljon yksilöiden välisestä tasa-arvosta yhteiskunnassa nimeltä Suomi!

Toimituksen poiminnat