Olli Kekkonen

Kielletään puhelinmyynti

Istuin toissailtana kotona ja mietiskelin itsekseni mikä olisi hyvä kanava vaikuttaa siihen, että häiritsevä puhelinmyynti saataisiin kuriin. Siinä sitten keksin, että teempä siitä kansalaisaloitteen, tai ainakin selvitän miten vaikea sellainen on tehdä ja mitä se vaatii.

 

Siinä sitten tutkiskelin asiaa, puhelinmyynnin lainsäädäntöä ja kirjoittelin samalla aloitteen. Emäntä laittoi siihen myös nimensä, joten yhden puolueen hommaksi tätä on turha sanoa. Tosiasiassa haluaisin, että tämän ottaisivat muutkin puolueet omakseen. Tässä vaiheessa siis myös tarkennan, että vaikka olenkin Perussuomalainen ja puoliso vihreä niin siltikin teimme aloitteen yksityishenkilöinä. Varamieheksi ilmoittautui meidän paikalliyhdistyksen puheenjohtaja. Asiasta ovat aiemmin jo puhuneet muutkin poliitikot muista puolueista mutta minkäänlaista fiksua aloitetta asiasta ei ole ollut. Kirjoituksia on löytynyt asiasta myös esim. tämä ja tämä.

 

Suurin ihmetykseni siis on se, että miksei tällaista kansalaisaloitetta ole tehty aiemmin?

 

Kansalaisaloite on tässä vaiheessa paras tapa tuoda asia yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikkei 50000 kannatuskorttia saisikaan kerättyä - tuo aloite sentään edes jotain painetta puhelinmarkkinointiyrityksille muuttaa markkinointiansa vähemmän häiritseväksi. 

 

Puhelinmyynnissäkin on laki taustalla. Myyjän pitää puhelun alussa esitellä itsensä, yrityksensä ja kertoa, että kyseessä on myyntitapahtuma. Kuinka moni tuntee, että tämä on toiminut? Monesti olen itse kysellyt, että myytkö jotain? Vastauksena on tullut, että en ja puhelun lopussa onkin tullut esille, että jotainhan siinä oltiin myymässä.

 

Toinen kyseenalainen asia on henkilöllisyyden varmentaminen. Kuinka hitossa kenenkään kanssa voidaan tehdä sopimuksia pelkästään puhelimitse? Eihän myyjä voi tietää varmuudella kuka siihen puhelimeen vastaa eikä vastaaja voi tietää kuka soittaa ja kenelle luovuttaa esimerkiksi omia osoitetietojaan? Tässähän on ihan selvä hyväksikäytön riski! 
Kerran jututin yhtä puhelinmyyjää tovin ja totesin, että en nyt kuitenkaan osta. Myyjä alkoi inttämään että miksi en osta. Sanoin että en voi varmuudella tietää kuka soittaa. Myyjä esitteli itsensä. Esittelin itseni joulupukiksi ja annoin korvatunturin osoitteen. Siinä vaiheessa myyntipuhelu loppui. wink

 

Minulla on kolme puhelinliittymää omissa nimissäni. Kaksi niistä on salaisia ihan juuri puhelinmyynnin vuoksi. Tästä syystä esimerkiksi poikani tai mummoni puhelinnumeroa ei saa tiedustelusta, ei edes se vanha kaveri, joka on hävittänyt numeron.

 

Mummolleni myytiin muutamia vuosia sitten partakone puhelimitse. Kun sain asian selville painelin mummon luokse. Asia oli tietysti sellainen, että siitä tuntee helposti häpeää kun on tullut tyhmyyksissään jotain tilattua. Päinvastoin! Ihminen ei ole tyhmä jos hän on yksinäinen ja juttelee puhelimeen vaikka sitten kohteliaisuuttaan puhelinmyyjän kanssa. Sellainen puhelinmyyjä on idiootti joka myy 89-vuotiaalle mummolle partakoneen puhelimessa! Tämä selviteltiin kyseisen puhelinmyyntiyhtiön kanssa kun olin ensin odotellut heidän palvelulinjallaan 45min. Periksi en antanut vaikka juuri tällaisilla puhelinpalveluilla ihmisiä yritetään saada luovuttamaan.

 

Myös moni yritys joutuu kärsimään häiritsevästä puhelinmarkkinoinnista. Näitä tapauksia on paljon ja liittyvät yleensä erilaisten saavutettavuusrekisterien ylläpitoon ja näkyvyyteen netissä. Näistäkin suurin osa on täyttä hölynpölyä ja täysin harhaanjohtavaa markkinointia.

 

Lopuksi. 

 

Joku tietysti sanoo, että entäs työpaikat. Tämä työllistää paljon nuoria ja maahanmuuttajia.
Selvä - Harvemmin minulle kyllä maahanmuuttajat ovat soitelleet - ainoat joiden puheesta on ollu vaikea saada selvää ovat olleet savolaiset puhelinmyyjät. Ja yhdellekkään nuorelle en tällaista provisiopalkattua paskaduunia haluaisi ainakaan ensimmäiseksi työksi suositella. Provisiopalkkaus kun nimenomaan pistää nakertamaan sitä moraalia ja myymään niille yksinäisille mummoille kaikkea mitä he eivät tarvitse!

Toisekseen jos kyseenalaisille aloille luomilla työpaikoilla haluttaisiin parantaa työllisyyttä niin miksei sitten sallita prostituutiota? Jotkuthan tykkäävät tehdä sitäkin työtä. Tai työllistetään vaikka nuoria kaduille myymään huumeita? Moraalista viis, kuhan saadaan työllistettyä ja provisiopalkalla vielä.

 

Kansalaisaloite löytyy täältä.

 

Ja aloitteen facebook sivut täältä.

 

Tätä aloitetta ei voi allekirjoittaa tykkäämällä facebook sivulla tai sanomassa puhelimessa kyllä. Tämä vaatii vahvan tunnistautumisen netissä ja näin pitäisi puhelinmarkkinoinnissakin toimia. 

 

PS: Tämä aloite olisi hyvä saada jonkun puhelinmyyntiyrityksen markkinoitavaksi. cheeky

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuossa on muutama epäkohta. Ilmoituksen tekeminen on maksullista ja ilmoitus on voimassa vain 3 vuotta. Ilmoitusta ei myöskään voi tehdä yritys, eli ne ovat vapaata riistaa elleivät satu itse omistamaan lisämaksullista puhelinnumeroa.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Totta, mutta yksityiselle se on kokemukseni ja lähipiirini kokemuksen mukaan aika hyvin toiminut...ja ainakin viimeksi kun sen tein, riitti vastata " kyllä "´robotin´ kysymykseen " Tehdäänkö tähän numeroon..." ,joten ei siinä kymmentä sekunttia enempää mennyt.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala
Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Älä häiritse -toiminto päälle puhelimesta niin lehtikauppiaat on blokattu.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Siinä vain samalla tulee blokattua joku muukin jolla voi olla oikeaakin asiaa. Niin uskomatonta kuin se onkin, niin osan ihmisistä on edelleen oltava puhelimella tavoitettavissa, vaikka he olisivat nukkumassa.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tämä on huippu! En olisi koskaan uskonut, että persuilta tulee näin hyviä ja järkeviä blogeja. Lupaan pian muuttaa yleistä käsitystäni tuosta puolueesta, jos tämä linja jatkuu. Suositteluun meni. On todellakin käsittämätöntä, että puhelinmyyntiä ei ole jo kielletty. Itsekin kirjoitin jo kauan sitten aiheesta.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Ja siltä varalta, että nuo konstit eivät auta kerron oman keinoni. Eihän se puhelua estä, mutta lyhentää sen kestoa.
Kuullessani puhelimesta jotain, mikä kuulostaa esittelyltä, vastaan "En osta mitään, kiitos". Fiksuimmat lopettavat siihen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Sellainen puhelinmyyjä on idiootti joka myy 89-vuotiaalle mummolle partakoneen puhelimessa!"

****

Valitettavasti ei. Tuollainen kusipää myyjähän on firman arvostuimpia myyjiä... tulosta tulee - moraalista niin väliä.

Olen ihmetellyt miksei puhelinmyyntiä kielletä. Se on haitallista myös "alalla" oleville useinmiten... en voi suositella työksi kenellekään ellei nauti masokismista tai ihmisten kusettamisesta.

Lupaan allekirjoittaa aloitteen.

Toimituksen poiminnat