Olli Kekkonen

Hoitajia halvalla - ihmiskauppaa!

Timo Soini haluaa filippiineiltä hoitajia Suomeen? Mitähän hänellä liikkuu päässä? Vuonna 2012 Kotkaan haluttiin espanjalaisia hoitajia ja täältä lähti oikein edustajisto hakemaan ja rekrytoimaan heitä. Sinänsä ihan OK espanjalainen sairaanhoitaja on koulutukseltaan todella hyvä ja ammattitaitoinen. Lopputuloksena nyt vuonna 2019 taitaa olla kuitenkin niin, että meillä on enää käsittääkseni yksi näistä hoitajista töissä. En ihmettele ollenkaan. Tämähän on ollut aivan samaan verrattavaa ihmiskauppaa kun välimeren yli tulevilla laittomilla rajanylittäjillä tai oikeastaan sen toiminnan järjestäjillä ja mahdollstajilla. Jos ajatellaan että Afrikassa luvataan jollekkin pääsyä eurooppaan, jossa kaikilla on kaikkea ja kadut kultaa. Risteilylaiva vie rapakon yli ja sen jälkeen elämä on juhlaa. Totuus tulee sitten euroopassa vasten kasvoja ja en yhtään ihmettele että nämä lähinnä nuoret miehet turhautuvat ja saattavat jopa radikalisoitua. Mutta palataan niihin espanjalaisiin hoitajiin. Heille oli luvattu töitä suomesta. Palkkakin oli isompi kuin mitä lähtömaassa. Suomeen tullessa totuus paljastuikin. Tämä maa on kylmä ja ihmiset sisäänpäin kääntyneitä. Töissä ei pärjääkkään muutamalla suomen sanalla ja varsinaisia töitä ei pääse tekemään vaikka koulutus olisi huippuluokkaa, koska suomen kieli. Lisäksi vaikka palkka on parempi kuin espanjassa elinkustannukset ovat hirvittävät ja rahaa jää itseasiassa vähemmän käteen kuin espanjassa. Ei mikään ihme että suurin osa näistä hoitajista lähti takaisin. Mitä sitten tulee filippiiniläisiin hoitajiin. Hei haloo. Aivan täysin erilainen kulttuuri, ilmasto ja todennäköisesti myös koulutus. Työmoraali on kyllä hyvä mutta suomalaisessa työyhteisössä se saattaa aika nopeasti karista. Jos meille aletaan filippiineiltä tuomalla tuomaan hoitajia pidän sitä ihmiskauppana. Ei siksi että en arvostaisi filippiiniläisiä tai espanjalaisia tai mitään muitakaan hoitajia. Tapa toimia vain on väärä. Eivät ihmiset niin tyhmiä ole että heitä joutuu tänne hakemaan. Jos palkat ja työolot luodaan oikeanlaisiksi ja aletaan kilpailemaan ammattitaisoisista hoitajista niin silloin olemme oikealla tiellä. Tällä systeemillä vain yritetään luoda kaksia työmarkkinoita, eli tuottaa hoitajia halvemmalla ja käyttää heitä hyväksi. Tähän minä haluaisin puuttua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eivätköhän ulkomailta tulleet hoitajat saa aivan työehtosopimisten mukaista palkkaa. Vastustajina ovat ns. muka koulutetut laiskat ay-maatuskat mm. hoitoaloilla.

Parempi suomalainen tupakalta haiseva laiska leveäpersus, kuin ahkera ja tunnollinen ulkomaalainen.

Mm. kätilöiden määrä on kasvanut rajusti viimeisen vuosikymmenen aikana samalla, kun syntyvyys on suorastaan romahtanut. Silti kätilöt tuntevat työtaakkansa kasvaneen paljon ko. aikana, jonka väitteen perusteisiin tarvittaisiin hieman uskottavuutta höpöhöpön sijaan.

Käyttäjän Ollikekkonen kuva
Olli Kekkonen

Eli kerrot että suomalaiset hoitajat saavat liian suurta palkkaa ja ovat laiskoja? Tilalle pitäisi saada halvempia ja ahkerampia ulkomaalaisia?

Ei minulla ole ulkomaalaisia hoitajia vastaan mitään - hyväksikäyttöä vastaan on oli kyseessä ulkomainen tai suomalainen. Edelleenkin. Saamme kyllä hyviä työntekijöitä kansalaisuudesta riippumatta jos tarjoamme hyvät työolot ja palkan jolla tulee toimeen. Suomeen huijaaminen paremman toimeentulon toivossa on täyttä huijaamista.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a09a2c1f-6246-4...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Sivistyneissä, maallistuneissa, tieto-ja järkiyhteiskunnissa, kuten Suomessa ei tulisi enää riistää köyhien maiden halpatyövoimaa MISSÄÄN muodossa?!
- Ei halpatuotteissa, eikä "halpahoivapalveluden" hankkimisissa!?

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Filippiiniläisiä hoitajia on Suomessa ollut jo pitkään (Ainakin yli 10 vuotta) ja määrä on lisääntynyt jatkuvasti. Kaikilla on suomalaiset työsopimukset eli aivan samat edut kuin muillakin hoitoalan henkilökunnalla.

Siinä Timo Soini on oikeassa, että filippiinot ovat erittäin ahkeria ja osaavia työntekijöitä. Ja hoitajat pirun kauniitakin vielä.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Eiköhän hoitajapula johdu myös siitä, että sairaanhoitajat joutuvat tekemään siivoushommia, koska perushoitajat on säästetty pois hoivakodeista.

Toimetonta työvoimareserviä meillä olisi omasta takaa, sosiaaliturvan varassa. Ne tuhannet nuoret miehet, jotka Sipilän kutsusta täyttivät pakolaisväylät syyrialaisten pakolaisten tieltä, jotka ovat juuri parempaa elämää ja työtä tulleet etsimään. On niitä miehiä nähty hoitajina ja siivoojina. Alan palkkataso voisi myös kohentua, jos alalle saadaan lisää miehiä, miesten johtamat ammattiliitot ovat perinteisesti ajaneet tehokkaammin palkka-asiaa.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Toisin kun humanitääriset maahanmuuttajat, työperäiset maahanmuuttajat ovat helpompi riistää ja pakottaa työhön orjamaisilla ehdoilla.

Heillä ovat vaihtoehdot joko suostuvat tai paluulippu kotimaahan, pahimmat riistäjät ovat yleensä samaan ryhmään kuuluvat mutta joko pysyvän oleskelulupa tai suomen kansalaisuuden saaneet etniseen tai kansallisuuteen kuuluvat.

Laittomuudet vähäpätöisyyden takia ei resurssipahan vuoksi juuri tutkita tai etenee oikeussaliin.

Pitäisi varmasta Filippiineiltä tuoda samalla halvempia poliiseja ja syyttäjiäkin.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Niin, miksi rajoittua rakentajiin, hoitajiin ja marjanpoimijoihin halpahommissa. Eduskunta, ministeriöt, koulut, SA,... pyörisivät halvemmalla vietnamilaisin voimin johtoa myöten, kunhan ensin olisivat yksityistetty ulos valvonnasta.

Toimituksen poiminnat