Olli Kekkonen

Ihan oikeita globaaleja ilmastotekoja

 

Kevään vaalien alla on ollut paljon puhetta ilmastonmuutoksesta ja moni puolue onkin tarttunut ilmastonmuutoksen torjuntaan sillä, että he lupaavat verottaa entistä enemmän tavallista ihmistä siitä, että hänellä ei ole mahdollisuutta ostaa sähköautoa, rakentaa uutta lämmitysjärjestelmää tai investoida muuten omaa elämäänsä ympäristöystävällisemmäksi.

 

Hei haloo! Äsken uutisoitiin siitä, että jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kuten suomalainen kuluttaisimme 3,8 maapalloa. Tässähän kuitenkin lähdetään siitä, että kaikki maailman ihmiset eivät asu maissa, joissa esimerkiksi asuin- ja teollisuusrakennuksia joudutaan lämmittämään ja teitä auraamaan.

 

Yksittäisen suomalaisen syyttäminen globaalista ongelmasta käyttäen vaikka saunan lämmityksessä aiheutuvia päästöjä syynä onkin naurettavaa. Suomalaiset ovat omalta teollisuudeltaan ja elintavoiltaan yksi maailman ympäristöystävällisimmistä maista. Meidän ongelmamme on lämpötila ja pitkät etäisyydet ja niiden kanssa vain on tultava toimeen.

 

Suomessa olisi potentiaalia tehdä maailmanlaajuiselle jäte- ja saasteongelmalle jotain. Neste - valtion yritys valmistaa tällä hetkellä jätteestä biodieseliä, jonka päästöt ovat niin alhaiset, että jopa sähköautot kalpenevat sen rinnalla, jos otetaan huomioon myös autojen valmistuksessa kulutettavat luonnonvarat. Nyt valittavan eduskunnan aikana biodiesel tuleekin todennäköisesti valtaamaan markkinoita niin, että olisi helppo tehdä vaalilupaus, jossa lupaisi edistää biodieselin osuutta liikenteessä niin, että seuraavan neljän vuoden aikana puolet dieselautoista käyttää sitä polttoaineenaan. Tässäkin suomalaiset ovat edelläkävijöitä, koska suomessa biodiesel valmistetaan jätteestä ja muualla lähinnä erikseen viljellystä kasviöljystä.

 

Vaikka Suomessa syntyy jatkuvasti erilaisia bioalan yrityksiä, joilla on kaikki edellytykset kansainvälisille markkinoille, sitä kautta vientiteollisuuden kasvattamiseen ja suomalaisten hyvinvoinnin turvaamiseen ja erilaisten ympäristöhaittojen vähentämiseen globaalisti, niin olemme unohtaneet missä olemme olleet edelläkävijöitä jo 70 vuotta!

 

Suomessa otettiin jo 1950 luvulla käyttöön pullonpalautusjärjestelmä. Tämän järjestelmän ansiosta suomalaisten osuus merten muovisaasteesta on erittäin pieni. Aika harvassa maassa tällaista nerokasta järjestelmää on. Tästä meidän pitäisi tehdä vientituote. Ensin Eurooppaan ja sitä kautta erilaisten kehitysprojektien kylkiäisenä myös kehittyviin maihin, joissa muovijätteen lajittelu toimii lähinnä suoraan mereen. Suomen siis tulisi Euroopan unionissa ajaa omaa osaamistaan pullonpalautuksen osalta ja saada pullonpalautuksesta osa eurooppalaista arvoa. Eurooppalaisena ilmastoystävällisenä arvona voisimme sitten edellyttää erilaisissa kauppasuhteissa vastapuolelle pullonpalautusjärjestelmää ja käyttää sitä edellytyksenä esimerkiksi pienemmille tuontitulleille. Tätä miltei 70-vuoden ilmastotyötä ei kuitenkaan pidä antaa ilmaiseksi maailmalle vaan suomalainen osaaminen pitää myydä samalla.

Image preview
Tulevissa eduskunta- ja eurovaaleissa tulemme valitsemaan suunnan ilmastoon liittyvissä kysymyksissä. Sinun päätettävissäsi on onko suunta tavallisen tallaajan syyttäminen ja lisäverottaminen, sekä tehtaiden siirto kehittyviin maihin vai oikeat globaalit teot, joilla saadaan myös vientiä pönkitettyä ja sitä kautta lisää työpaikkoja suomeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat