Olli Kekkonen

Velallisten henkistä pahoinpitelyä.

Tässä joitakin aikoja sitten kansanedustaja Sheikki Laakso nousi otsikoihin omien ulosottojensa kautta. Tämä on hyvä sillä kansanedustajahan edustaa kansaa ja noin puoli miljoonaa suomalaista on tällä hetkellä ulosotossa. Eduskuntaan siis tarvittiinkin edustaja myös ulosoton kanssa painivalle väestölle.

 

Moni haukkui asioiden huonosta hoidosta ja vertasi siihen, kuinka voi lainsäätäjänä toimia jos ei osaa omia asioitaan hoitaa. Nyt hei jotain rajaa! Sheikki on ollut sen verran rohkea, että on uskaltanut tällaisessa verokarhun unelmamaassa ryhtyä yrittäjäksi - ei pärjännyt mutta yritti. Nyt maksaa kovaa hintaa siitä että uskalsi. Työllisti kuitenkin kymmeniä ihmisiä yrittämisensä aikana ja vastaa veloistaan itse. Minä nostan hattua. 

 

Moni muukin tässä maassa kamppailee omien ulosottojensa kanssa. Monelle omien laskujen maksu on kunnia-asia vaikkakin sitten myöhässä. Ongelman tekee perintä. Monet laskut kasvavat kohtuuttomiin mittoihin eri perintäyhtiöiden lisätessä omia perintäkulujaan ja viivästyskorkojaan laskuihin. Eivät ne itse ulosoton kulutkaan mitään pieniä ole. Auta armias sitten kun menet jonkun perintäfirman kanssa sopimaan maksusuunnitelmasta niin siitäkin laskutetaan joka laskussa oma osuutensa.

 

Nämä ovat asioita, joista Suomessa on tehty bisnestä - siis se, että ne joilla on ongelmia omien maksujensa kanssa laitetaan maksamaan vielä enemmän niin kauan, että eivät enää pysty maksamaan.

 

Ongelman tekee vielä nykyinen velkajärjestely. Sitähän ei ole tehty ollenkaan työssäkäyvälle vaan pahimmassa tapauksessa se voi syrjäyttää hyvän työntekijän työttömäksi - ai miksikö?

 

Velkajärjestelyssä katsotaan velallisen maksukyky ja sovitellaan velat siihen. Sitä maksetaan viisivuotta ja loput veloista saa anteeksi. Tämä on ihan kätevää vaikka yksinäiselle työttömälle, joka työmarkkinatuestaan maksaa vaikkapa 50€ - 100€.

Lähdeppä sitten hyväpalkkaisena duunarina yrittämään samaa. Velkajärjestelyssä kun katsotaan kaikki samassa taloudessa asuvien tulot. Monesti ulosotossa työssäkäyvällä jää rahaa enemmän käteen niin, että on esimerkiksi varaa pitää autoa, jolla käydä töissä.

Mietin vain montako ihmistä velkajärjestely on ajanut erilleen parisuhteesta ja työttömäksi. Sitä kun ei oikeasti ole normaalille työssäkäyvälle ihmiselle tehty.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat